Plačící rabín...Bůh zázraků..

13. 5. 2011 18:39
Rubrika: Nezařazené

Nedávno jsem narazil na jeden velmi pěkný starozákonní verš - Deuteronomium 4,29

Odtamtud budete hledat Hospodina, svého Boha; nalezneš ho , budeš-li ho opravdu hledat celým svým srdcem a celou svou duší.

 

Vzpomněl jsem si při této příležitosti na jednu povídku z jednoho povedeného kázání. Dva mladí kudrnatí židovští kluci z jedné vísky - Henoch a Joel si začali hrát na schovávanou. Joel se schoval a Henoch se pokoušel ho najít. Po určité chvíli ho našel a zaradoval se, protože věděl, že se  bude moci schovat on - a naopak si vychutnávat chvíle, kdy ho bude hledat Joel. Henoch se tedy schoval a vysloveně se tetelil blahem při pomyšlení na to, jak ho Joel hledá. Čekal 10 minut, 20 minut, 30 minut - a pořád nic. Rozhodl se proto, že vyjde ze svého úkrytu, aby zjistil, co se vlastně děje. A nic. Joel nikde. Na celé hledání se vykašlal. Henoch byl zarmoucený, zkroušený a smutný, ale hlavně zklamaný. Najednou uviděl rabína a ihned se za ním rozeběhl a rozrušeně na něj začal volat a přitom plakal: "Rabbi,rabbi, my jsme si ted s Henochem hráli na schovku - já jsem ho hledal a on mě vůbec neéé...héééaaé...aaááhhéé," vzlykal při pláči malý Henoch. Rabbi se upřeným pohledem zadíval na Henocha a do očí se mu draly slzy, protože mu došlo, že je to stejné jak s Bohem a lidmi. V duchu si říkal: "Přesně takhle je to i s Bohem a lidmi.  Lidé ho taky nehledají, jak by měli a ani se o to nepokouší, i když jim Bům dal vše, co mohl a představuje pro ně to nejlepší, co může být a jedině v něm lze nálezt opravdový pokoj a lásku - jak strašné to pro Boha musí být."

 

Modleme se, abychom Boha každý den hledali celým srdcem a každý den ho nacházeli víc a víc... pak se Bůh dá doopravdy poznat a poznáme, že jen on ví, co je pro nás ve skutečnosti nejlepší a že je Bohem zázraků a té nejvyšší lásky...

Zobrazeno 2521×

Komentáře

Zdééňa

opravdu krásné přirovnání v tom příběhu

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio