Ideál...

28. 1. 2012 21:08
Rubrika: Nezařazené


Ideál

Učiteľ učil,že sa nedá žiť bez nejakého ideálu, bez cieľa, bez utópie. Aby vysvetlil, prečo je potrebný ideál ukázal odvážnemu mladíkovi modrú čiaru na horizonte: "Tam musíš dôjsť, to je tvoj ciel!"
Mladík odišiel rýchlim krokom. Dosiahol prvé vŕšky, ale modrá čiara sa presunula za reťaz vrchov. Kráčal daľej ,no modrá čiara sa nachádzala za vysokým vrchom na konci rozľahlej roviny.
Sklamaný sa vrátil k učiteľovi:" keď urobím 10 krokov, horizont sa posunie o desať krokov". Nech by som kráčal akokoľvek dlho,nikdy ho nedosiahnem!
"Áno, más pravdu."
"Tak načo mi je potom ideál?
"Potrebuješ ho jednoducho na to, aby si kráčal."

 Keď rieka prestane tiecť, zmení sa na močiar. Rovnako aj človek.

Zobrazeno 2037×

Komentáře

Thompson

chmm, to přirovnání s řekou se mi moc nezdá... co když se prostě změní na krásné jezero a nebo nekonečný oceán?

Prodi

téměř na každém přirovnání se dá najít něco, co moc nesedí... ale voda z jezera/plesa/močálu se nedá pít - stejně tak voda z oceánu - tekoucí voda v řece/ říčce/ potoce se pročisťuje a dá se, pokud tedy není znečistěna skrze to, co přinášejí civilizačními výdobytky, pít ... je živou vodou, bez které se nedá žít...

Prodi

právě tekoucí voda, i když se znečistí, má vždy schopnost samopročistění...a může se opět stát životadárnou tekutinou pro člověka nebo i pro zvířata (menší nároky na čistotu)...stejně tak může být "pročistován" i člověk - jestliže u něj skrze krev Ježíše Krista probíhá očista - činí pokání - upřímně a do hloubky lituje svých hříchů a chce s danými hříchy skoncovat a stát se lepším člověkem...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio