Hřich tolerance

25. 11. 2012 20:23

  Článek převzat a přeložen z: http://www.billygraham.org/articlepage.asp?articleid=8967

  Doma i v zahraničí Američané horují za otevřenost, toleranci a milosrdenství. Naši velvyslanci užívají všechnu svou moc, aby přiměli vzájemně znesvářené strany přijít k jednomu stolu v duchu smířlivosti. V tomto smyslu náš svět otevřenost a toleranci velmi potřebuje. Avšak v realitě každodenního křesťanského života často nastávají situace, ve kterých je naopak zapotřebí být velmi netolerantní. V některých záležitostech byl Kristus tím nejtolerantnějším, nejliberálnějším, nejotevřenějším mužem, jaký kdy žil – v určitých záležitostech byl ale zase naopak jedním z nejnetolerantnějších.

Tolerance se lehce může stát až příliš rozsáhlou - a začít se uplatňovat i v oblastech života, do kterých v životě křestana nepatří

Jedním z oblíbených a často užívaných slov poslední doby je tolerance. Je to dobré slovo, ale pokusili jsme se ho napasovat do příliš mnoha oblastí, začali jsme ho užívat tam, kde už nepatří. V dnešním smyslu slova toto slovo implikuje kompromis v přesvědčení, poddajnost a ustupování s ohledem na důležité otázky.

Stali jsme se tolerantnějšími v otázce rozvodů, pití alkoholu, delikvence, špinavosti na vysokých místech, nemorálnosti, kriminality a bezbožnosti. Naše postoje a názory byly nalomeny, přesvědčení oslabeno a k tomu jsme  byli zbaveni víry.

Naproti tomu vědecká obec zůstává pořád stále stejně "vyhraněná a úzkoprsá" jako dříve. Neexistuje žádná výzkumná laboratoř pro bezstarostné, nevyhraněné (broad-mindedness) „otevřené a liberální“ výzkumníky. Voda vaří při 212 stupních Fahrenheita, nikdy při 100 nebo 189 stupních, dokonce ani ne 211. Čerstvá voda mrzne při 32 stupních Fahrenheita, nikdy ne při 23 nebo 31 stupních.

Matematici jsou taktéž "úzkoprsí a vyhranění". Součet dvou a dvou jsou čtyři – nikdy tři a půl. Geometrie je také „vyhraněná a úzkoprsá“ – říká totiž, že úsečka je nejkratší vzdálenost mezi dvěma body na daném plánu. Kompas je rovněž „vyhraněný a úzkoprsý“ – vždy směřuje k severu. V okamžiku, kdy by byl „otevřený k odchylkám“ (broad-mindedness) a ukazoval by si, jak by se mu zachtělo – lodě na moři a letadla ve vzduchu by byla v neuvěřitelném nebezpečí.

Když se na ulici někoho zeptáte kterým směrem do New Yorku a dotyčný vám odpoví: „Jedte, kudy se vám zlíbí. Všechny cesty vedou do New Yorku,“ v duchu zapochybujete o jeho duševních dispozicích a pravdivosti jeho odpovědi. Nicméně, i tak tu dnes máme mnoho lidí, kteří se do našich myslí snaží naroubovat, že všechny cesty vedou do nebe.

Ježíš Kristus, který sestoupil z nebe na Zem a ze Země zpět do nebe a který zná tuto cestu lépe než kdo jiný řekl: "Vstupujte těsnou branou, neboť široká a prostorná je brána vedoucí ke smrti a mnoho je těch, kteří skrze ni kráčí – protože úzká je brána vedoucí k životu a je těžké kráčet skrze ni a je jen málo, kteří přes ni vejdou." (Mt. 7:13-14)

Ježíš byl „vyhraněný a úzkoprsý“ vůči cestě a způsobu spasení.

Ježíš jasně prohlásil, že v životě existují dvě cesty. Jedna je široká, prostorná, postrádající víru, obvinění a morálku. Je to jednoduchá, lidmi oblíbená, bezstarostná cesta. Ježíš řekl: „Je mnoho těch, kteří kráčejí skrze ni.“ Taktéž poznamenal, že tato cesta vede k záhubě, ale v láskyplném soucitu dodal: „Vstupujte těsnou branou, protože úzká je brána a obtížná (a často strastiplná) cesta, která vede k životu

  Byl stejně tak netolerantní jako pilot manevrující s letadlem při bouřce – uvědomujíc si, že jedna chyba, jen jeden jediný okamžik „otevřenosti k odchylce“ (broad-mindedness), může přinést velké neštěstí pro všechny pasažéry.

  Jednou když jsme letěli z Koreji do Japonska, dostali jsme se do velmi silné sněhové bouře. V Tokiu při přistání byla téměř nulová viditelnost a pilot tak musel přikročit k automatickému přistávání. Usadil jsem se do kokpitu a sledoval ho, jak se potí při pokynech, které dostával, od muže z letištní věže.

Nechtěl jsem, aby byl tento muž „otevřený k odchylkám.“ Chtěl jsem po něm, aby byl vyhraněný, úzkoprsý – do detailu dbající na přesnost. Věděl jsem, že naše životy závisí na něm. Stejně tak, když budem přistupovat k odletu do nebe, nechci žádnou „otevřenost k odchylkám, širokou mysl, toleranci.“ Chci přijít k palubnici, a ač zde mohu být považovaný za úzkoprsého a netolerantního, tak si chci být jistý bezpečným přistáním.

 

Zobrazeno 881×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio