Dopis, který mi přišel...mučení v Evropě

17. 12. 2012 13:47
Rubrika: Nezařazené

 

Před chvílí mi došel tento dopis, který jsem se rozhodl uveřejinit i zde - aby měli lidé alespoň letmou představu o tom, co se může dít v zemi, která je vzdálena o něco málo přes pět set kilometrů jízdy od našich hranic - v Bělorusku.

Milí přátelé.
Víte, že se již mnoho let věnuji Bělorusku a že kromě jiného organizuji modlitby za Bělorusko v ČR.
 
V současné době sedí v Běloruských věznicích 12 politických vězňů, mezi nimi je i několik aktivních křesťanů. Jedním z uvězněných křesťanů je Zmicer Daškievič, protestant ze sboru Jan Pradvesnik (Jan Křtitel) - kluk, kterého osobně znám. Jeho pastorem je Antoni Bokun, náš přítel který před měsícem byl s některými z vás na společné dovolené v Malenovicích.
 
Zmicer je předseda opoziční mládežnické organizace Malady front. Byl zatčen 18.12.2010, předvečer prezidentských voleb v Bělorusku (aby se nemohl zúčastnit o den později plánované demonstrace proti falsifikaci voleb). Na základě smyšleného obvinění byl odsouzen na 2 roky vězení za údajné zbití dvou chodců. Na svobodu měl vyjít 18.12. letošního roku, ale začátkem srpna mu byl, opět na základě smyšlených důvodů, trest o rok prodloužen (za údajné neustálé porušování vězeňského řádu). 
 
Po tomto novém rozsudku byl Zmicer převezen do nové "kolonie" (pracovního tábora) a tam na něj ihned od prvního momentu nasadili mocný psychický tisk. Zavřeli ho do karceru (trestné cely), zakázali mu veškeré návštěvy (na něž má ze zákona nárok), vyhrožují mu znásilněním. Zmicer zahájil protestní hladovku a dnes je to osmý den, kdy hladoví. Ve čtvrtek proběhla v Minsku tisková konference, na níž Zmitrova snoubenka Nasta Palažanka oznámila všechny podrobnosti, které se dozvěděly s advokátkou, když navštívily kolonii. Advokátka mluvila se Zmitrem, Nasta mluvila s náčelníkem kolonie. Celé prohlášení, které Nasta učinila, najdete přeložené v příloze. Zvažovala jsem, zda to přeložit včetně sprostých výrazů a nakonec jsem se rozhodla je tam ponechat - kvůli autenticitě. Slabším povahám se omlouvám.
 
Přátelé, přesně před rokem jsme psali dopisy na podporu Zmitra Daškieviče, kterému tehdy ve vězení vyhrožovali zabitím. Ačkoliv podle odpovědí, které někteří z nás dostali, by se mohlo zdát, že jsme dopisy posílali zbytečně, pravda je taková, že poté, co se zvedla velká vlna protestů a solidarity ze zahraničí, nejhorší tlak na vězně ustal, Zmicer byl převezen do jiného vězení a tam byl v relativním klidu až do nedávna.
 
Proto chci požádat: pište Zmitrovi - pohledy, dopisy, česky, rusky, anglicky, tatarsky... - jakkoliv, hlavně ať je věznice zaplavená korespondencí pro něj! Adresu najdete v příloze "instrukce".
 
Pište také stížnosti a výzvy - vedení věznice, prezidentské kanceláři, generálnímu prokurátorovi Běloruska, ústřední správě věznic...  V přílohách vám posílám dopis, který můžete jménem svým nebo jménem vaší církve či organizace poslat. Je tam v náčrtu česky, abyste věděli, co v něm stojí, rusky - ten posílejte a také tam jsou instrukce, jak postupovat. Chtěla bych vás poprosit, abyste to opravdu udělali - moc času vám to nezabere a Zmitrovi to může pomoci, stejně, jako před rokem! Náš bratr trpí a potřebuje pomoc! (v dopise je napsané, že protestujeme jako evangelikální křesťané; pokud někdo z vás, kdo jste katolík, dopisy chcete poslat a vadila by vám tato věta, napište mi, já to pro vás speciálně upravím, abyste to mohli bez rozpaků podepsat).
 
Budu vám vděčná, pokud mě budete informovat, že jste dopisy poslali, stejně jako o případných odpovědích běloruských státních orgánů. Pro Bělorusy je moc důležité vědět, že jsme s nimi a že nesedíme s rukama v klíně!
 
Mějte se lépe, než naši přátelé v Bělorusi!
Svě
 
 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 2551×

Komentáře

petuliiiiiiinka

Muzu o ne taky poprosit? [email protected] diky

JardaNezbeda

Ahoj, co o případu informovat Amnesty International? Na tohle jsou připravený- mají nastudované ty případy a každý týden posílají hromadné emailové zprávy sympatizantům po celém světě, aby podepsali petici, kterou hromadně pak odesílají / předávájí na konzulátu... amnesty.cz, resp. 3minutystaci.cz, ...

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio