Prodi - Zeman nebo Fischer?

11. 1. 2018 18:21
Rubrika: Nezařazené

I když se snažím od veřejného hodnocení naší politické scény držet zpátky, protože je politika věc špinavá a nebezpečná, a řečněním a vypisováním se jen máloco změní, přesto se zde k této významné víkendové události vyjádřím. Ne, nebojte se, půlko národa:), Miloše Zemana volit nebudu. I když pravda, celkem mi vadí, že se někdy může zdát, jakoby byl zdaleka nejhorším a nejbezpáteřnějším politikem. Na Zemanovi se mi popravdě některé věci líbí – kromě inteligence, velkého přehledu, lidovosti, rétorických schopností a podpoře Izraele se na rozdíl od mnohých jiných i za komunismu nebál projevit a stát si za svým názorem, což bylo spojeno i s důsledky – ukončení pracovních poměrů nebo „velmi komplikovaná“ maturita po slohové práci na zakázané téma – Čapek a Masaryk. To si jen tak někdo nedovolil a určitou formu svéhlavosti, schopnost oponovat většině a být prorockým hlasem (tak jako T.G. Masaryk), považuji rovněž za důležitou charakteristiku.

Ve funkci prezidenta však za současného nastavení legislativy spatřuji především symbol a vrcholného reprezentanta země, proto Miloši Zemanovi svůj hlas nedám. Nedomnívám se totiž, že by mohl při současném rozpoložení a nátuře v kombinaci s jeho zdravotním stavem splňovat výše uvedené. Ano, nikdo není dokonalý - chci si ho vážit pro to dobré, co v životě vykonal, ale myslím, že už v jeho případě pro vykonávání dalšího mandátu, byla překročena únosná mez.

Mně osobně už dnes zbývají jen dva kandidáti – Mirek Topolánek a Pavel Fischer, mezi kterými se rozhoduji. Horáčka volit nemůžu, protože hazardní hry a gambling nepovažuji za správnou činnost či povolání pro prezidenta naší země a ostatní kandidáti až na Jiřího Drahoše nemají moc šancí. Pavel Fischer má skvělou rodinu, staral se o postiženého syna, manželka pracuje v hospicu a jeho otec odmítl vstoupit do KSČ. Navíc mi přijde na první pohled jako dobrý a sympatický, trochu idealistický člověk bez postranních úmyslů. Mirek Topolánek je u mnohých v nemilosti kvůli minulosti a napojení na některé lidi s pochybnou pověstí. Zdá se mi ale, že u něj došlo k jistému posunu – dokáže ocenit své soupeře a je oproti dřívějším obdobím pokornější a vyklidněnější – navíc se přiznal, že uvěřil v Boha a nechal se pokřtít – zažil všechno, co se dá zažít – vedení Evropy za českého předsednictví, nejlepší volební výsledek v historii samostatné ČR, pařby a užívání rozkoše i velký pád. Nevím, do jaké míry bere své rozhodnutí vážně, ale možná by zde mohlo platit, jak kdysi prohlásil velký odpůrce církve a křesťanství Voltaire: „V čerta nevěřím, ale jsem rád, když v něj věří můj krejčí, aspoň mne neokrade.“ Navíc se mi libí jeho rozhodnost a přímočarost, lidovost a určité charisma – když jsem kdysi procházel na střední přes náměstí, říkal jsem si: „Kdo to tu tak na té kampani na poloprázdném náměstí řve a zdvihá ruce.“ Když jsem se otočil, zjistil jsem, že se jedná o Topolánka :-) - lídra celé kampaně. Na Topolánkovi oproti Fischerovi nejvíce oceňuji, že je proti Euru – které by v naší zemi ještě více rozevřelo pomyslné nůžky mezi bohatými a chudými a dále také zkušenosti s tou nejvyšší politikou. Na Fischerovi oproti Topolánkovi zase idealismus, jistou dobráckost a skvělou jazykovou vybavenost, která je pro post prezidenta rovněž klíčová. Inu, bude to těžká volba a definitivně se rozhodnu až po cestě k volební místnosti.

Zobrazeno 3085×

Komentáře

dromedar

Snad každý zná řadu skvělých synů mizerných otců a naopak. Do životopisu osobnosti se rodinné pozadí hodí (protože často leccos osvětlí), ale dělat z něj závěry ohledně způsobilosti pro nějaký úřad je scestné.

dromedar

(To byla reakce na @JardaNezbeda výše)

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio