Být bohatým?

12. 6. 2011 17:17

 

Existují dvě cesty, jak dosáhnout bohatství - chtít mít moc nebo chtít mít velmi málo. Druhá cesta je pro většinu z nás mnohem jednodušší. Mnoho lidí se po duševní stránce dostává do bídného stavu tím, že touží mít mnohem více, než mohou mít. Trpí tím, že se zaobírají, jak skvělé, úžasné a perfektní věci na tomto světě jsou, nenasytnou touhou po tom mít více, lepších a novějších věcí. Ježíš byl nejspokojenějším člověkem, který kdy žil na této Zemi a měl mnohem méně než většina z nás. V Bibli stojí: "Lišky mají svá doupata a ptáci hnízda, ale Syn člověka nemá, kde by hlavu složil," tak Ježíš poodkryl tajemství nastavení od tužeb a chtění ke svým reálným potřebám.

 

E. Stanley Jones vypráví o jednom chudém muži, který měl hosta jen na jednu noc a když hostovi ukazoval jeho skromné ubytování na seníku v podkroví, tak řekl: "Pokud tam bude cokoliv, co byste chtěl, dejte nám vědět a my přijdeme a ukážem vám, jak se vypořádat i bez toho." Nepotřebujeme se učit, jak získávat víc, ale jak se vypořádat a zůstat spokojený s tím, co máme.

 

Modlitba na den

Otče, Ty jsi mi dal mnohem více, než si sám zasloužím. Ať  mám vždy vděčné a spokojené srdce.

Billy Graham

 

Originální znění článku můžete najít zde - http://www.billygraham.org/dailydevotion.asp?ArticleID=7279

 

Peníze samy o sobě zlo určitě nepředstavují, ale touha po tom, mít více než potřebuji už ano, protože už mě tyto přání a touhy v takovém případě znesvobodňují...chci to, to a to, ale ve skutečnosti jde o věci, které nepotřebuji a čas vynaložený na vydělání prostředků k jejich koupi je časem, ve kterém mohu šidit či dokonce ztrácet to nejdůležitější - Bůh, rodina, přátelé

 

Kdo chce být bohatý, upadá do osidel pokušení a do mnoha nerozumných a škodlivých tužeb, které strhují lidi do zkázy a záhuby.

Timoteovi 6,6-12

  • 6Zbožnost, která se spokojí s tím, co má, je už sama velké bohatství.
  • 7Nic jsme si totiž na svět nepřinesli, a také si nic nemůžeme odnést.
  • 8Máme-li jídlo a oděv, spokojme se s tím.
  • 9Kdo chce být bohatý, upadá do osidel pokušení a do mnoha nerozumných a škodlivých tužeb, které strhují lidi do zkázy a záhuby.
  • 10Kořenem všeho toho zla je láska k penězům. Z touhy po nich někteří lidé zbloudili z cesty víry a způsobili si mnoho trápení.
  • 11Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej! Usiluj o spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost.
  • 12Bojuj dobrý boj víry, abys dosáhl věčného života, k němuž jsi byl povolán a k němuž ses přihlásil dobrým vyznáním před mnoha svědky.

 

 

Zobrazeno 4477×

Komentáře

HelenaH

je zázrakem a Božím darem, umí-li člověk stejně pokorně být bohatým i chudým-co se peněz týká:-)

mikeila

P. Stanislav Peroutka SJ na exerciciích na Velehradě nám při jednom rozjímání říkal: "Nechtějme se mít tady na zemi lépe, než se měl Ježíš!"

organo

K tomu není co dodat...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio