Sex: Myslíte si, že vašich dětí se to netýká?

3. 2. 2014 20:04
Rubrika: Nezařazené

přejato z: http://www.krestandnes.cz/article/johana-dittrichova-sex-myslite-si-ze-vasich-deti-se-to-netyka/22958.htm

Rády bychom v našem sboru udělaly program Eva Evě pro nevěřící spolužačky našich mládežnic. Takový povídací víkend se svíčkami je dobrá příležitost říct holkám z tohoto světa, že se se sexem skutečně dá počkat do manželství. Abych trochu zjistila, co všechno o vztazích, sexu a kráse řeší nevěřící děvčata, koupila jsem si časopis Top Dívky.
Vzpomněla jsem si, jak jsem na druhém stupni (věk 10–15 let!) do Dívky a podobných časopisů nakukovala se spolužačkami při vyučování pod lavicí, a i tentokrát jsem si, stejně jako tehdy, nejdříve nalistovala dvoustránku “Tvoje intimní otázky”. Chtěla jsem tehdy pochopitelně být v obraze. Všechny ve třídě jsme chtěly vědět, jestli může holka otěhotnět, když se jí svléknou plavky a vedle ní zrovna plave chlap… Představa, že by to moje kamarádky věděly, a já ne, mě znepokojovala.

Tentokrát mě ale moje “oblíbená” stránka upřímně vyděsila – věkem tázajících se. “Pro kterého se mám rozhodnout?” ptá se dvanáctiletá Sára: “Už pět měsíců mám kluka... Teď sem ale potkala jiného kluka, který by se ke mně skvěle hodil... Myslím, že miluju oba!” Naštěstí jí spěchá na pomoc paní psychoterapeutka: “Pokud se ve vztahu víc trápíš než raduješ, pak se můžeš zamyslet nad tím, jestli není lepší se zatím prostě jen bavit, flirtovat s klukama, poznávat je, randit, zjišťovat, kdo se k tobě hodí a co se ti na klucích líbí.” Třináctiletou Bellu zajímá, jestli se dá líbání naučit, a sedmnáctiletá Linda by zase ráda věděla, jestli se jejímu klukovi opravdu zvětší penis, když na něj bude používat speciální pumpu, na což se jí dostane rady, aby mu pumpu rozmluvila a hledali spolu cesty, jak si sex zpříjemnit. Naštěstí od toho “svoje” holky (dcery, mládežnice, kamarádky, mladší ségry) dobře chráníme. Uf.

Ale počkat! Pokud se takovýhle časopis čte u našich mládežnic ve třídách, znamená to, že k němu mají volný přístup i ony... Nemusíme o ně ale mít strach – když takový časopis nikdy neviděly doma, určitě je ani nenapadne tam nakouknout, přece je vychováváme slušně, ne? A když tak jim takové nesmyslné časopisy prostě zakážeme...

Tak moment. Nechceme si snad i my dospělí být jistí tím, že někam patříme? A co teprve naše děti v telecích letech! Pocit sounáležitosti vzniká na základě stejných zájmů, názorů a aktivit. Ve škole tráví děti polovinu dne, a pokud si nemají s ostatními co říct, zůstanou samy... Kdo z nás neví, jaké to je? Určitě nechceme, aby naše děti trávily půl každého školního dne v osamělosti. Co když ale některé z našich dětí chodí do třídy, kde je Top Dívka v kurzu a mezi hlavní náplně konverzace patří vztahy, móda a sex?

Na střední škole jsme s “holkama” na chození a sex o přestávkách došly hodně často. Ty diskuse mě hodně bavily a vždycky jsem se těšila, až zase nějaká vypukne. Vzpomínala jsem při nich na druhý stupeň, kde mě také bavily, ale z jiného důvodu. Na druhém stupni jsem si na základě informací z časopisů a “chytrých holčičích knížek” udělala o všem jasnou představu a od těchto diskusí jsem čekala potvrzení, že toho nevím míň (tedy nejsem o nic horší) než moje nevěřící spolužačky. Na střední jsem si naopak užívala to, že jsou moje názory tak trochu exotické.

Pamatuji si jednu hodinu, kdy profesorka nešla a nešla, tak jsme začaly řešit chození a sex (co taky jiného v holčičí třídě). To, že naprostá většina mých spolužaček s někým spí, mě nepřekvapilo, panny jsme byly myslím čtyři. Šokovalo mě ale, že když některé začnou mít chuť na sex třeba na diskotéce, prostě si to s klukem rozdají na chodbě – přece není na co čekat. Potrat nebo znásilnění měla za sebou také pěkná řádka z nich. Když po mě chtěly, abych vyprávěla o sobě, a řekla jsem, že s nikým nechodím, nikoho si nehledám a se sexem čekám na manžela, netajily se závistí: “Obdivuju tě. Tak ráda bych vrátila čas, ale bez sexu už nemůžu být.”

Kdyby se moje spolužačky dozvěděly dřív, že nebudou divné, když se s nikým nevyspí, a že mít kluka není vstupenka do dospělosti... Neměly se to ale od koho dozvědět. Možná tak od nějaké spolužačky kdysi dávno. Od časopisu, který třináctiletým slečnám vysvětluje, že je při líbání občas potřeba vyndat jazyk, se to čekat nedá.

Modlíme se za svoje holky, aby byly ve škole svědectvím, a možná jim říkáme, že když nebudou opisovat, budou se jich ostatní na jejich víru sami ptát, a získají tím prostor ke svědectví. Určitě. Ale v oblasti vztahů vidím ještě větší příležitost svědčit. Kdyby tak byly mladé křesťanky nadšené z toho, že vědí, jak se sexem nakládat! K tomu by ale bylo potřeba, aby o sexu věděly od rodičů – dřív než od vrstevnic a z pochybných časopisů…

Zobrazeno 2595×

Komentáře

artep1605

Naštěstí máme k těmto pochybným časopisům i alternativu, kde se holky dozví odpovědi na své (nejen) intimní otázky z jiného úhlu pohledu... http://www.info.in.cz/

kacarovi3

Potíž je,že se teď holky vdávají až po třicítce a odpírat si 13 let ty krásné prožitky z lásky i sexu,to nechce žádná a toto nabízet jako výhodu věřícího člověka?Právě toto nám předkládají nevěřící,když jim vysvětlujeme hodnotu víry v Boha.Lidé chtějí užívat života naplno,nechtějí se omezovat a žít podle Božího desatera. S láskou nemají problém,tu chtějí ale chránit si čistotu těla i mysli,to je pro mnohé nadlický výkon.

EvaHavlátová

Eva Evě je super počin:-), jsou i kurzy pro lektory programů pro mládež, co chodí do škol:-)
https://soz.signaly.cz/1807/materialy-k-prevenci-rizikoveho-chovani-a-odkazy

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio